august 2019

Sådan ser fremtidens søbade i Silkeborg ud

Badebroer, børnebassiner og sauna er nogle af de faciliteter, som borgere og besøgende i Silkeborg kan se frem til, når byens badeanstalter - Østre- og Vestre Søbad - åbner til badesæsonen 2020 med nye faciliteter. Samtidig er de nye søbade designet, så de beskytter områdets særlige natur og søens biodiversitet.

Årstiderne Arkitekter står bag designet af de to nye søbade, som henover det kommende år skal bygges i den naturskønne Almindsø ved Silkeborg, og dermed erstatte de eksisterende søbade som gennem mange år har været populære blandt byens borgere.

”Silkeborgs nye badeanstalter skal understøtte byens vision om at være Danmarks outdoor hovedstad, og vil tilbyde forskellige aktivitetsmuligheder til både vinterbadere, sommergæster, sportsudøvere og børn – eksempelvis vil der på Østre Søbad være sauna, mens der på begge søbade vil være omklædningsfaciliteter og trygge, indrammede børnebassiner,” fortæller Peter Kristiansen, som er kreativ leder for Undervisning & Fritid hos Årstiderne Arkitekter.

Designet til at beskytte natur og biodiversitet
De to søbade er udviklet i tæt samarbejde med Naturstyrelsen og tilladelserne til projektet er bl.a. givet på baggrund af en grundig habitatskonsekvensvurdering, som sikrer, at de nye byggerier kan gennemføres uden konsekvenser for områdets dyr, planter og vandmiljø. Naturen omkring Almindsø rummer en høj biodiversitet med bl.a.  20 arter af undervandsplanter – heraf flere sjældne.

”Almindsø indgår i et internationalt beskyttelsesområde, som forpligter til at bevare den gode vandkvalitet. Derfor skal badegæsternes adfærd styres og begrænses, så påvirkningen af naturen mindskes mest muligt. Visionen med de nye søbade er at øge serviceniveauet for de badende ved Almindsø, og samtidig at skabe tidssvarende faciliteter, der sikrer beskyttelse biodiversiteten i søen og den omkringliggende natur,” fortæller Peter Kristiansen.

Med inspiration fra naturens egne former er det cirklen, der er grundtanken bag designet – på Østre Søbad vil de runde badebroer ligge ved siden af hinanden, mens de på Vestre Søbad vil ligge i forlængelse af hinanden ud i vandet. Ved at designe søbadene som runde, sammenhængende broer med integrerede bygninger og faciliteter, vil arkitekturen i høj grad invitere de badende til at benytte broerne, når de bevæger sig rundt i søbadet – derved vil de slide mindre på den omkringliggende natur. De nye søbade skal bygges i lokalt produceret træ og bliver boltet sammen uden brug af beslag.

Opførelsen af de nye søbade påbegyndes til vinter, så de nye faciliteter kan stå klar til badesæsonen i 2020. Projektet er udarbejdet i samarbejde med Silkeborg Kommune.