oktober 2019

Kongegården tildeles Silkeborg Kommunes arkitekturpris

Med fokus på bl.a. fælles uderum, materialitet og transformationen af grundens eksisterende fabriksbygning er Kongegården blevet tildelt Silkeborg Kommunes arkitekturpris 2019 for sit bidrag til byen som et moderne, varieret og trygt boligområde.

Silkeborg Kommunes arkitekturpris uddeles hvert 2. år for at fremhæve og hædre særpræget arkitektur, der er med til at gøre byen og kommunen bedre og smukkere. Mandag d. 7. oktober 2019 fik Kongegården tildelt årets pris i kategorien ”etageboliger, erhverv og offentlige formål” til en prisoverrækkelse i Jysk Musikteater i Silkeborg.

”Vi er utrolig glade for prisen og anerkendelsen af projektet. Kongegården er et projekt, hvor vi har gjort meget for at skabe en smuk og velfungerende ramme omkring beboernes liv og et godt udgangspunkt for møder og fællesskab på tværs af området – eksempelvis i de beskyttede uderum mellem bygningerne, som er indrettet udelukkende til fodgængere og cyklister. Beboerne har virkelig taget Kongegården til sig, og vi er glade for at se, hvordan livet leves i byggeriet,” fortæller Per Laustsen, arkitekt MAA og stifter af Årstiderne Arkitekter.

Kongegården er udført i tæt samarbejde med AAB og JFP, som har været bygherrer på projektet. Dommerkomiteen bag prisen fremhæver bl.a. Kongegårdens arkitektur, de fælles uderum og arbejdet med grundens eksisterende fabriksbygning, som i dag huser en dagligvarebutik og boliger i to etager over butikken:

”Kongegården er et tæt og varieret boligområde med blandede ejerformer og boligtyper. Ungdomsboliger og supermarked er overraskende og flot integreret i områdets tidligere fabriksbygning, som bliver en form for pejlemærke i hele bebyggelsen. Det samlede område fremstår, via materialitet og farvesætning, som en helhed. Dog med fine variationer i skala og detaljer. Den valgte parkeringsløsning i kælder muliggør en tæt bebyggelse med store kvaliteter i rummet mellem husene, og den landskabelige bearbejdning følger flot op på disse muligheder og understøtter intimitet og variation i byrummet. Projektet fremhæves for sin evne til, via en innovativ og åben udviklingsproces, at få skabt et tæt, moderne og venligt byområde til gavn for beboere og for hele Silkeborg,” står der i dommerbetænkningen.

Kongegården er placeret på en ca. 18.000 m2 stor grund, som oprindelig rummede Silkeborgs ældste virksomhed – Silkeborg Maskinfabrik. Projektet består af i alt 132 boliger fordelt på både rækkehuse, private lejligheder og almene boliger samt den eksisterende fabriksbygning.

Projektet er udover bygherrer udført i tæt samarbejde med Søren Jensen og Terra Nova.

FOR YDERLIGERE INFORMATION
Anne Aksglæde Stahl, marketing- og kommunikationschef
M: +45 2165 6455 E: anne.aksglaede@sweco.dk

Per Laustsen, arkitekt MAA og stifter af Årstiderne Arkitekter
T: +45 7024 1010 M: +45 2338 7142 E: pl@aarstiderne.dk