Villa Vakker

The transformation of a classic 1960’s house

Villa Vakker is a good example on how to renovate and expand buildings in a way that emphasizes the best qualities of the existing house while still respecting the original architecture.

The villa is a transformation of the original villa from 1963, created by the architect couple Nils Andersen and Salli Besiakov. The house is shaped like a horse shoe built into the site’s sloping terrain.

The shape of the house encircles a small courtyard which is inspired by Japanese garden architecture. The courtyard expands into a new elevated cast concrete terrace overviewing the garden. Large floor to ceiling windows create transparency around the inner courtyard and visually connect the interior of the house with the large garden inside and around it.

The original facade architecture has been respected in the transformation of the house and enhanced with new larger windows. A new garage has been added to complete the villa, using the same type of bricks as the villa.

The interior of the villa has been completely changed, two long parallel lines of sight are established along the exterior walls. This mainconcept creates an open space facing the view of the garden. A see-through fireplace divides the hall from the kitchen and dining room with an illuminated space that welcomes visitors to the house. A stairway to the basement along a cast concrete wall creates a rustic contrast to the otherwise white interior.

The cast concrete is also used in the exterior of the house around the new terraces, in keen contrast to the copper facade details and dark brown bricks. The two floors of the house are very different. The rooms on ground floor are very open and connected to each other, whereas the rooms in the basement give more peace and privacy.

Category
Housing
Location
Copenhagen | Denmark
Developer
Private
Status
Completed, 2014
Size
307 m2