The Red Warehouse

A new icon in the Carlsberg city district

The large red-rick building in Carlsberg Byen, or the Carlsberg city district, has long been unoccupied and has gradually fallen into disrepair. A comprehensive transformation is now starting which, with the addition of a modern superstructure, will see the building being transformed into a showroom and modern office facilities for 400 people.

The red warehouse is situated in the heart of Carlsberg Byen close to Carlsberg’s head office, Carl Jacobsen’s Garden and the home of the old master brewer. Despite its dilapidated condition, the building retains a variety of architectural qualities and features. For example, hand-moulded red bricks were used for the entire facade, which includes many fine details and expertly executed transitions in the form of brick cornices, sills and decorative elements like fretwork and arches. Based on a respectful and conservationist approach, the large warehouse will now be transformed into a modern office environment with room for approx. 400 employees and with the option of an outward-oriented function like a shop or a showroom.

In connection with the conversion of the red warehouse, a key issue is providing enough daylight for the many employees. This is being addressed by replacing the sloping roofs with a light and contemporary superstructure, turning the attic space into a full and high-ceilinged storey. In order to ensure sufficient daylight in the rooms extending deep into the building, the superstructure will be designed with glass facades with the possibility of incorporating a number of anti-glare panels.

Category
Transformation and Renovation
Location
Copenhagen | Denmark
Client
Carlsberg Byen
Size
6000 m² | 4.300 m² basement
Partners
CapMan | Revco | EJK

The new advanced superstructure will open up towards the south – in a trellis-like design and with an enclosed terrace directly accessible from the new offices. In addition, a large roof terrace will be established on top of the building as well as new atriums centrally within the building.

As part of the transformation, the facades of the red warehouse, which in places are both worn and damaged, will be restored based on a reinterpretation of the original brick facades, thereby ensuring alignment with the architectural heritage and history of the site. For example, the existing windows will be replaced with larger, modern windows which are architecturally in line with the original look of the building, but bigger to let in more daylight. A small number of new window openings will be established in the existing facade.

All in all, the transformation will turn the red warehouse into an iconic part of Carlsberg Byen, a building featuring new as well as original elements – quite distinct, yet harmoniously combined to ensure many years of use.