The Audo

A harmonic transformation with an open appearance

In Copenhagen’s northern harbour a red corner property from 1918, which originally housed the Russian Trading Company, has undergone a major transformation. The building now houses The Audo - a multifunctional headquarter for the Danish design brand Menu with showroom, offices, café and a small hotel on top with 10 cozy hotel rooms.

The transformation of the red corner property in Nordhavnen aims to create a harmonic and simple architectural expression, that supports the different needs of Menu’s multifunctional design headquarters.

The facade is transformed based on the original lines of the building, while the interior has been transformed into an open, high-ceilinged environment, that supports Menu’s vision of a strong collaborative culture.

The historic property previously appeared shielded from the surroundings with high-lying windows and limited access conditions. Today, the windows are lowered and enlarged with respect for the original architecture, thus opening towards the surroundings. The interior of the house is characterized by the increased daylight – it appears both brighter and in better contact with the environment in the neighborhood. For the same reasons, parts of the ground floor are lowered to street level, where the showroom is located. From here guests and employees have access to the café, which is located half a floor above the showroom. In addition, a central staircase leads to the office environment and meeting facilities on the first floor. At the top of the property – beneath the roof – you’ll find 10 beautiful rooms hotel with exposed beams, warm colors and materials, which supports the feeling of tranquility and homeliness.

Category
Transformation and Renovation
Location
Copenhagen | Denmark
Developer
NREP
Size
1.700 m2
Status
Realised, 2019
Collaborators
Stender Enterprise | HV Projekt | Acting | Menu | Niras | NORM Architects | By og Havn

Årstiderne Arkitekter has been responsible for the transformation of the building, while the showroom, café, offices and hotel rooms have been designed by NORM Architects.