Lindbjergskolen

A creative school designed for individual and active learning

Lindbjergskolen is a new and innovative school distinguished by a close relationship between learning, teaching methodologies and the physical environment.

The school is being built for individual, active learning, with an emphasis on curiosity, creativity and movement. The architecture is therefore expressive and dynamic, ensuring that the school provides the best possible framework for a wide variety of learning situations that support the teaching methodologies which underpin the daily life of the school.

The design of the school’s outdoor areas is closely linked to the interior functions. The outdoor areas play an active role for the school’s architecture and functionality, both internally and in the way in which the school interacts with its surroundings, and how it connects with the existing sports hall – Hammerum Hallen – with which it is being integrated. Play and movement are key to the school’s identity, and integrating the school with the existing sports hall will enhance the school’s functionality, while allowing users of the sports hall to also use parts of the school after school hours, thereby making a bigger contribution to local activities.

Category
Learning and Leisure
Location
Hammerum | Denmark
Developer
Herning Municipality
Status
Completed in 2019
Size
15.000 m2

 

A mini-society divided into three areas
The school is designed as a mini-society, divided into three areas: elementary school, middle school and senior school. The three areas are placed around large, dynamic communal areas, which in turn are arranged adjacent to the large number of subject-specific classrooms. The communal areas serve multiple functions, and therefore can also be used after school hours, for example by the after-school club.

The outdoor areas encircle the entire school, and are also divided into three primary sections to reflect the school’s interior layout. The various outdoor areas are geared to different age-related needs, and all the various levels are actively used, including large parts of the roof.

Around the school a path is being laid as one continuous loop, which can be used for running, and which at several points provides direct access into the school’s various zones. The loop is also connected to the existing network of footpaths in the area, ensuring that children can safely cycle to school. The loop is also an identity marker for the school, signalling to the world that physical activity and exercise are an integral part of the school day at Lindbjergskolen.

The school is designed to accommodate around 800 pupils and is replacing two nearby schools.