Postgaarden

 

Med respekt for historien og den oprindelige arkitektur har Årstiderne Arkitekter revitaliseret Postgården i det indre København. I dag er den ikoniske bygning genetableret som et centralt og levende sted i byen – et erhvervshus med attraktive butikker, kontorlejemål og i alt 800 arbejdspladser. Samtidig har man skabt en bygning, som nu åbner sig op mod omverdenen og puster liv i den omkringliggende by.

Postgården er et eksempel på, hvordan man gennem en omhyggelig renovering, og med enkle men betydningsfulde greb, har omdannet en tillukket historisk ejendom midt i København til en levende og imødekommende bygning, der nu åbner sig op mod gaden og er en aktiv del af byen.

Den tidligere Kongelige Postgård er et ikonisk byggeri med en historie, der går langt tilbage. Fra 1780 til 1912 var bygningen hovedsæde for Postvæsenet, senere for Hovedtelegrafen og Statstelefonen, og fra 1912 til 2015 fungerede stedet som postkontor. Gennem tiden er flere bygninger blevet tilkøbt eller bygget, så Postgårdskomplekset i dag tæller i alt ti bygninger fra forskellige tidsaldre, der således optager næsten en hel karré. Gennem en tre år lang proces har Årstiderne Arkitekter gennemført en nænsom renovering og revitalisering af det gamle postkontors 16.000 m2.

”Postgården er beliggende på en af de travleste handelsgader i København, men har med sine lukkede facader og høje vinduer hidtil afvist byen. Visionen for transformationen har derfor været at åbne karréen op og invitere offentligheden indenfor. Opgaven var at tage et kendt sted i København – der i sin oprindelige funktion fungerede som arbejdsplads for flere hundrede mennesker – og genetablere det som et centralt og aktivt sted i byen med erhverv.”
– Mikkel Westfall, kreativ direktør og partner, Årstiderne Arkitekter


En nænsom renovering med respekt for historien
Postgården er en bygning som mange Københavnere og historikere har en relation til. Derfor har det været afgørende at renovere bygningen nænsomt og omhyggeligt med fokus på at bevare de historiske karakteristika bedst muligt. Det har derfor været afgørende at forstå og se kvaliteterne i den bestående bygningsmasse for dermed at bevare og understrege de detaljer, der fremhæver bygningens særlige historie.

”Renoveringen har været på bygningens præmisser, og det har været en stor del af succesen. Vi kiggede på bygningen rum for rum og identificerede, hvad der skulle bevares, og hvad hvert enkelt rum skal bruges til.”
– Mikkel Westfall, kreativ direktør og partner, Årstiderne Arkitekter

I renoveringen af Postgården er der bevidst ikke lavet en total forandring af bygningens udtryk. Ved at studere de gamle tegninger er husets kvaliteter bevaret, og med respekt for arkitekturen og historien er den nænsomt tilpasset nutidens krav – bl.a. er der etableret forbedret og niveaufri adgang fra gaden til alle lejemål i stueetagen.

Visse dele af bygningskomplekset fra 1729 er fredet, og her er der fortaget en særligt nænsom bearbejdning af facade og interiør med respekt for fredningsværdierne. Derudover er der gennem hele processen samarbejdet med specialister og håndværkere med erfaring fra fredningsopgaver.


Genskabt som en åben og aktiv del af byen

Da Postgården, i sin oprindelige funktion, fungerede som posthus og distributionscentral for udbringning rummede bygningen på daglig basis 700 mand, der håndterede og cyklede ud med post – huset var en levende og åben del af Købmagergade. Sidenhen har bygningen stået næsten tom, og da bygherre overtog, var der kun 40 ansatte.

Med afsæt i en grundig potentialeanalyse af bygningen og omgivelserne blev det besluttet at ombygge ejendommen til nye rammer for en række virksomheder, showrooms og detailbutikker, og på den måde er der i dag blevet genskabt arbejdspladser for 800 ansatte i det renoverede Postgården. I dag rummer Postgården danske møbel- og designbrands som Fritz Hansen og Fredericia Furniture samt virksomheder som Unity, Momondo og H&M’s nye ARKET-butik.

De arkitektoniske hovedgreb har været at åbne den tillukkede ejendom op mod byen med store, åbne butiksfacader i stueetagen, hvor butikkerne hører til. På de øvrige etager er der etableret rummelige kontorlejemål med masser af naturligt dagslys, mens tagetagerne er udvidet og blevet til fælles rekreative udearealer til glæde for husets medarbejdere.

Med revitaliseringen er der således tilført en strøm af mennesker, som har deres daglige gang i bygningen, og dermed er Postgården igen blevet et levende hus der giver noget igen til byen. Den tidligere lidt passive del af Købmagergade er efter transformationen blevet en naturlig og integreret del af bylivet med direkte kobling til Strøget, hvilket også har haft positiv betydning for forretningslivet og de mindre erhverv i nærområdet.

”Med Postgården er der genetableret og skabt et fælles sted midt i byen. Som følge af transformationen er livet i og omkring bygningen smittet af på de omkringliggende forretninger, der nu er blevet en del af et byområde, hvor handlende igen stopper op og mødes – nu mødes man ved Postgården. Det er et bidrag til at løfte byen til et kollektivt rum.”
– Mikkel Westfall, kreativ direktør og partner, Årstiderne Arkitekter

For at afspejle den ændrede adfærd omkring Postgården arbejder landskabsarkitekter på en opgradering af de omkringliggende gader, hvor der bl.a. bliver lagt nye belægninger i Valkendorfstræde og Løvstræde. Derudover omlægges trafikken, så bilerne nu indgår i bymiljøet på de gåendes præmis.

Transformationen har således ikke kun haft betydning for ejendommen alene, men har løftet hele kvarteret og skabt et spændende handelsmiljø, der smitter af på det omkringliggende erhverv og bymiljø.

Detaljer

Kategori

Erhverv | kontor

Adresse

Købmagergade 33-37 | København K

Bygherre

PFA Ejendomme

Realiseret

2017

Areal

16.000 m²

Google maps

Menneskerne bag

Til hvert projekt sætter vi et hold af medarbejdere, der tilsammen har kompetencerne til at løse opgaven. Det kan være arkitekter, space-plannere, byggeøkonomer eller medarbejdere fra byplan og landskab, der sammen løser projektets udfordringer og får løftet projektet op på et niveau, der fuldt ud matcher ambitioner og visioner. Nogle projekter er mere komplekse end andre, og byder på uforudsete udfordringer undervejs. Det er ofte disse projekter, vi ender med at være mest stolte af, når de er lykkedes.

 • Anders Vedel Rieper
  Anders Vedel Rieper
  Kreativ leder / Arkitekt MAA
  Tel. +45 7024 2128
  Mob. +45 2054 9715
  ari@aarstiderne.dk
 • Mikkel Westfall
  Mikkel Westfall
  Kreativ direktør / Partner / Arkitekt MAA, MDD
  Tel. +45 7024 2107
  Mob. +45 2338 7158
  mw@aarstiderne.dk

Dokumentation

Relaterede cases

JYSK Park

JYSK Park

Visionen for JYSK Park var at skabe et superfunktionelt stadion.

læs mere
Køge Kyst

Køge Kyst

Et byudviklingsprojekt mellem den gamle by og havnen.

læs mere
Israels Plads

Israels Plads

Et sammenhængende byrum i form af et svævende granitgulv med foldninger i pladsens hjørner.

læs mere