Postgaarden

 
Postgården har over de sidste 3 år gennemgået en imponerende transformation, der bl.a. har fascineret Købmagergades mange forbipasserende. I løbet af foråret 2017 forventes arbejdet afsluttet, og ejendommen vil fremstå i al sin imponerende pragt, som en indbydende kombination af forretninger og kontorer.

Det historiske bygningskompleks var Danmarks første fodpostkontor, hovedtelegrafstation og telefoncentral, og blev senere posthus, postboks, postadministration og Post og Telegrafmuseum. Komplekset består af 10 forskellige bygninger med forskellig historie, konstruktion og arkitektur, og hver bygning renoveres med dyb respekt for de iboende kvaliteter og med tanke på fremtidig anvendelse.
Den ældste del af bygningskomplekset fra 1729 er fredet, og her foretages derfor en særlig nænsom bearbejdning af facade og interiør, i respekt for fredningsværdierne.

Projektet omfatter ca. 16.200 m², og vil i sin færdige form tilføre Københavns Centrum omkring 600 nye attraktive arbejdspladser, og berige bylivet med indbydende butikker for handlende og forbipasserende.
Mod de tre travle gader; Købmagergade, Løvstræde og Valkendorfsgade vil en række butikker få plads i stueplan, og facaderne åbnes med store butiksvinduer ind mod elegante, højloftede lokaler. Som den første butik i Postgården åbnede Fritz Hansen i sommeren 2016.

Kontorlejemålene, der befinder sig centralt på bygningernes etager, er løbende blevet taget i brug fra slutningen af 2016.

I den bagerste del af ejendommen, overbygningen over gården fra 1970, har IT virksomheden Unity til huse. Her har det været oplagt for os, som arkitekter, at understøtte bygningens industrielle karakter; at sætte det rå op mod det forfinede og understrege mødet mellem de klassicistiske og ny klassicistiske forhuse. I den forreste del af ejendommen, herunder den ældste del af postgården fra 1729, har rejsesitet Momondo kontor på 1.-3.sal. Her er indgreb foretaget mere diskret og underordner sig de klassicistiske rammer med mange fine detaljer.

På de øverste etager i den tilbagetrukne midterste del af ejendommen fr 1920’erne og 80’erne har Fredericia Furniture åbnet et eksklusivt showroom med et fantastisk himmellys. Den før statelige ”Inter-urbansal” hvor telefoni til og fra hovedstaden og udlandsopkald blev omstillet indtil begyndelsen af 70’erne, er blevet tilbageført fra mørklagte udstillingsrum til tidligere statelighed, og sidelokalerne har fået vinduerne bygget om til franske altaner, nu med en spektakulær udsigt over byens tage.

Ejendommens begrænsede ude-arealer har fået en diskret bearbejdning og er blevet tredoblet i areal, med etablering af nye, attraktive tagterrasser på tagfladerne i forbindelse med samtlige kontorlejemål, hvor de øverst placerede terrasser spiller op mod den spektakulære udsigt.

Gårdrummet, hvorfra posten tidligere blev kørt ud, og som desuden blev landskendt i forbindelse med det tragiske Blekingegadebande røveri, er blevet istandsat og trimmet, og i tæt dialog med bygningsmyndighed er p-arealerne optimeret og der er udarbejdet en samlet løsning for vare- og affaldshåndtering i hele ejendommen.

Hvor ejendommen ikke er fredet, sænkes stueetagen mod gadeside fra mezzaninhøjde til gadeplan, for at skabe en bedre og mere umiddelbar forbindelse, og vinduernes gøres større i de nye butikker.
Bygningshistorien fastholdes i den øverste del af vinduerne, der udføres som stilhistorisk korrekte vinduer, med samme højde og sprosser som de oprindelige, smukke mezzaninvinduer.

Mod Valkendorfsgade, i den fredede del af ejendommen, etableres nyt indgangsparti i forbindelse med butikslejemål, hvilket årstiderne Arkitekter opnåede tilladelse til hos fredningsmyndigheden, da vi kunne redegøre for, at der i forrige århundrede havde været indgang samme sted. Mod Løvstræde er etableret hovedindgang for kontorlejemål i den eksisterende opgang, og der er tilføjet en ny glaselevator, der subtilt er blevet indpasset i den eksisterende trappeopgang.

Årstiderne Arkitekter har i opgaven for PFA Ejendomme været på projektet fra starten og varetaget arkitektrådgivning fra idéudviklingen af ejendommen og dialog med myndigheder og fredningsmyndighed, til udarbejdelse af detaljeret projekt, opfølgning med udførende og tilsyn frem til ibrugtagning. Endvidere har Årstiderne Arkitekter varetaget indretning af alle kontorlejemål, fra disponering af lejemål til valg af materialer i overflader, møbler, belysning og farvesætning. Vi har bistået med forslag til opdeling og udformning af butikslejemål i hele ejendommen, og bistår de kommende lejere og lejerrådgivere med opfølgning, indretning og særlige forhold omkring den karakterfulde, fredede ejendom.

 

Detaljer

Menneskerne bag

Til hvert projekt sætter vi et hold af medarbejdere, der tilsammen har kompetencerne til at løse opgaven. Det kan være arkitekter, space-plannere, byggeøkonomer eller medarbejdere fra byplan og landskab, der sammen løser projektets udfordringer og får løftet projektet op på et niveau, der fuldt ud matcher ambitioner og visioner. Nogle projekter er mere komplekse end andre, og byder på uforudsete udfordringer undervejs. Det er ofte disse projekter, vi ender med at være mest stolte af, når de er lykkedes.

 • Anders Vedel Rieper
  Anders Vedel Rieper
  Kreativ leder / Arkitekt MAA
  Tel. +45 7024 2128
  Mob. +45 2624 4182
  ari@aarstiderne.dk
 • Mikkel Westfall
  Mikkel Westfall
  Kreativ direktør / Partner / Arkitekt MAA, MDD
  Tel. +45 7024 2107
  Mob. +45 2338 7158
  mw@aarstiderne.dk

Dokumentation

Relaterede cases

JYSK Park

JYSK Park

I Silkeborg er et nyt superligastadion ved at tage form. Konstruktioner i form af elegant krummede tribuner og slanke lysmaster skyder hastigt op.

læs mere
Køge Kyst

Køge Kyst

Et byudviklingsprojekt mellem den gamle by og havnen. Dette er første del af et stort anlægningsprojekt med det formål at binde byen bedre sammen med kysten.

læs mere