P-hus på Sortebrødre Plads

Roskildes hængende haver er et innovativt P-hus beliggende i byens historiske kerne

Som nabo til Roskilde Domkirke, Klostret og Bymuseet er P-huset i Roskilde udformet med en særlig teglfacade, der arkitektonisk spiller sammen med de historiske omgivelser. Samtidig bidrager huset med sine markante hængehaver til en moderne, grøn identitet midt i byen.

Det nye P-hus, som er beliggende på Sortebrødre Plads i Roskilde, rummer 500 parkeringspladser fordelt over 10 niveauer.

Huset er udformet med blik for sine historiske omgivelser, der er præget af smukke historiske bygninger – alle med en høj materialekvalitet og fine murstensdetaljer. De omkringliggende bygninger har således dannet udgangspunkt for P-husets arkitektoniske udtryk, der i sin materialesammensætning går i dialog med nabobygningerne og samtidig patinerer pænt sammen med resten af kvarteret.

”Med sin beliggenhed på Roskildes kulturstrøg – tæt på Domkirken, der er på Unescos verdensarvsliste – indskriver P-huset sig i et særligt kulturarvstungt miljø. Det har derfor været nødvendigt at tænke P-huset som en bygning, der skal være mere end blot et P-hus. For at indgå naturligt i området, genfortolker P-huset sine historiske omgivelser i et nutidigt udtryk.”
Nikolaj Effert Jonassen, arkitekt

Kategori
Erhverv
Lokation
Roskilde | Danmark
Bygherre
Roskilde Kommune
Status
Realiseret, 2018
Areal
13.500 m2

Innovativ teglkappe
For at indkapsle det rå betonhus har P-huset fået en teglkappe, der giver huset en enkel facade, som indskriver sig i områdets kontekst og patinerer pænt sammen med de omkringliggende bygninger.

Valget er faldet på det spanske teglstensprodukt Flexbrick, der oprindeligt er udviklet til brug ved restaurering af gamle teglstenslofter, men som her anvendes som en innovativ beklædning på P-husets facader, hvor teglstenene er hængt op i et stålwirenet. Ved at benytte det moderne teglprodukt, løser man samtidig et funktionelt behov om naturlig luftgennemstrømning i P-huset.

”Det nutidige, industrielle teglproduktet løser både behovet for ventilation og dagslys samtidig med at p-huset med sin teglfacade går i dialog med den eksisterende bygningsmasse”
Nikolaj Effert Jonassen, arkitekt

Endnu en effekt af den luftige teglfacade er, at dagslyset filtreres gennem bygningen, så husets brugere oplever et åbent og lyst p-hus, med et spændende skyggespil.

Grønt åndehul midt i byen
P-husets teglfacader vil med tiden blive beriget med klatreplanter.  Derudover skabes forbindelsen mellem P-huset og forpladsen på Sortebrødre Plads via en skulpturel, grøn landskabstrappe med store siddeplateauer – som en moderne fortolkning af Babylons hængende haver, der spiller sammen med Roskilde kulturakses øvrige grønne byrum. Hensigten er, at husets brugere, i stedet for at bruge den indvendige elevator, motiveres til at bruge landskabstrappen og vil få en oplevelse af at parkere i et helt særligt P-hus.