DemensCentrum

Hjemligt hjerterum for demente

I Demenscenteret i Aarhus er den bærende vision at skabe et trygt frirum for den demente borger. I gårdrummet er der mulighed for at beboerne frit kan færdes, uden der er fare for at beboerne forlader bebyggelsen. Det skaber en tryghed og et frirum, som er vigtig for beboerens trivsel.

Det nye demenscentrum består af 125 boliger, hvoraf 20 af dem er korttidspladser. Et gennemgående element i formgivningen af arkitekturen er genkendelighed. Det opnås blandt andet ved at skabe lyse og behagelige hjem med neutrale materialer. Boliger, offentlige funktioner og opholdsrum er bundet sammen med et gangforløb, der bugter langs bygningernes forskydninger med udsigt til haven og naturens skiftende udseende og farver.

De eksisterende bygninger nedbrydes og i stedet opføres nye moderne bygninger med god tilgængelighed. I udformningen af arkitekturen er der indtænkt variation mellem det private rum, det semiprivate og det offentlige rum, hvilket giver beboeren fleksibilitet og valgfrihed inden for demenscentrummets rammer. Boligerne opføres som selvstændige bygninger på 2 eller 3 etager, og tilsammen danner de en tryg og sammenhængende bebyggelse, der omkranser en fælles gårdhave i midten. Bebyggelsen skaber en barriere mellem haven og den omgivende by, og beboerne anspores derved til at blive indenfor centrets trygge rammer i stedet for at strejfe ud i omgivelserne.

Beboerne har plads til at være alene, præge deres egen hverdag og føle sig hjemme. I projektet har det været vigtigt at give plads til beboernes individuelle behov og mulighed for at bevæge sig rundt på egen hånd i trygge rammer. Bygningernes placering som en ramme omkring haven skærmer, og gør at beboerne ikke bliver fristet til at forlade området. Beboerne kan færdes frit på tre etager, og i landskabet er en uendelig sti rundt i haven, som i samspil med en smuk udsigt tilfører livskvalitet til den enkelte beboer.

Kategori
Sundhed
Lokation
Aarhus | Danmark
Bygherre
Aarhus Kommune
Areal
10.500 m2
Status
Forventes realiseret i 2020