I dag ligger området ved Holstebros gamle landbrugsskole hen som en bar mark. Et område med mindre end to kilometer til byens centrum og med et uforløst byudviklingspotentiale. Indenfor en årrække skal der ligge en ny bydel: Bakkegårdene – én af Danmarks første cirkulære boligområder.
”Med Bakkegårdene er ambitionen at bevise, at vi med gennemtænkt byplanlægning og designtekniske løsninger kan skabe et nyt, stort boligområde, der energi- og ressourcemæssigt kan indgå i sit eget kredsløb. Vi har arbejdet indgående med den cirkulære tankegang og FN’s verdensmål i projektet for at skabe en bydel, der på alle parametre er så bæredygtig og fremtidssikret som muligt,”
– Mette Geertsen, kreativ leder, Byplan
Afsæt i FN’s verdensmål
Bakkegårdene vil indarbejde tiltag, der understøtter udvalgte verdensmål med fokus på tre hovedtemaer: Landskab, Ressourcer og Social bæredygtighed. I projektet styrkes områdets eksisterende natur med fokus på biodiversitet og livskvalitet for områdets beboere. Samtidig indtænkes småskala-fødevareproduktion som en ressource og socialt omdrejningspunkt. Hovedfokus er, at alle tiltag skal spille ind i den cirkulære tankegang og mål.
Holstebro Kommune arbejder indgående med at tiltrække nye tilflyttere og virksomheder. Derfor er en central del af Bakkegårdenes vision at bidrage til Holstebro Kommunes ønsker indenfor bæredygtighed, verdensmål, erhverv og ikke mindst tilflytning ved at give nye befolkningsgrupper og virksomheder et nyt incitament til at flytte mod området.
”Ambitionen med Bakkegårdene er ikke at tiltrække – og derved flytte – borgere og virksomheder, der allerede bor i Holstebro, men i langt højere grad at tiltrække nye folk fra hele landet. Målet er at skabe en attraktiv bydel, som tilbyder noget andet, end det man kender byen for i dag. På den måde skal projektet være med til at udvikle hele kommunen,”
– Mette Geertsen, kreativ leder, Byplan