Spritfabrikken, Aalborg

To byggeprojekter bliver startskuddet til Aalborgs nye bydel

Kunst og kultur bliver de bærende elementer i den nye bydel omkring Aalborgs ikoniske spritfabrik fra 1931, hvor forskellige arkitektoniske udtryk med tiden vil mødes. Årstiderne Arkitekter står bag det første boligprojekt i bydelen. Projektet fordeler sig over to byggegrunde og huser både private og almene boliger samt seniorboliger med fokus på fælles mødesteder, der kan bekæmpe ensomhed.

Visionen med det første boligbyggeri ved Aalborg Spritfabrik er at skabe et mangfoldigt boligområde, hvor både familier, unge og ældre skal bo. Med kombinationen af almene ungdomsboliger, seniorboliger og private boliger skabes der et grundlag for en mangfoldig beboergruppe, der kan mødes på kryds og tværs på fællesarealerne – for eksempel i en af de tre fælleshaver på bygningernes tage.

Den gamle spritfabrik i Aalborg er ikonisk og besidder meget historie. Derfor har Årstiderne Arkitekter taget udgangspunkt i det eksisterende arkitektoniske formsprog, og nyfortolket de omkringliggende bygningers udtryk i arbejdet med det nye boligprojekt.

”Med det nye boligbyggeri ønsker vi at skabe det bedste arkitektoniske udgangspunkt for den videre udvikling. Derfor har det været afgørende for os at analysere området og indarbejde to forskellige arkitektoniske udtryk i bygningerne, som skaber mulighed for at andre kan bygge videre på vores referencer, så vi skaber variation i området.”
– Peter Iversen, kreativ leder

Referencer til Spritfabrikkens originale arkitektur
Spritfabrikkens nye boligprojekter består af adskilte bygninger på hvert sit byggefelt: På den ene grund opføres et 16 etagers højhus, som markere indgangen til den nye bydel. Bygningen bliver opført i røde tegl, med detaljer i gule teglsten, i en enkel og stram komposition, hvor alle vinduer er placeret under hinanden. Den røde bygning vil rumme ungdomsboliger, seniorboliger og private boliger.

Ved siden af den røde bygning opføres en gul og mere kompakt teglstensbygning. De gule teglsten vil i basen blive brudt af elementer af grønne glaserede teglsten, som er en reference til den grønne snapseflaske, der i mange år blev produceret på spritfabrikken. Øverst på den gule bygning er der indarbejdet et volumen i stål, der referer til områdets ståltanke. Den gule bygning vil danne rammerne for ungdomsboliger, ejerboliger og et supermarked i stueetagen.

Kategori
Boliger
Lokation
Aalborg | Danmark
Bygherre
A. Enggaard
Areal
Ca. 16.000 m2
Status
Forventes realiseret i 2020